Wrzody żołądka są jedną z najczęstszych przyczyn upadków w intensywnym chowie świń. Jakie czynniki mają wpływ na ich występowanie i jak im zapobiegać?
Wrzody – co to takiego?
Wrzodami nazywamy uszkodzenia ściany przewodu pokarmowego – najczęściej żołądka, wywołane przerwaniem ciągłości ochronnej błony śluzowej, przez co sok żołądkowy ma dostęp do głębiej położonych tkanek. Prowadzi to do nadżerek, nacieków zapalnych, zmian martwiczych a w zaawansowanych przypadkach – do perforacji.
Występowanie
Wrzody żołądka są jednostką chorobową, na którą są narażone głównie zwierzęta starsze. Zdarzają się natomiast przypadki wrzodów u osobników w różnym wieku, stwierdzane podczas sekcji. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim tuczniki, których masa ciała przekracza 60 kg. To problem powszechnie dotykający także lochy prośne i karmiące – po uboju niejednokrotnie można zauważyć na żołądkach zbliznowacenia, świadczące o zagojonych wrzodach.
Objawy
Jedynym sposobem w 100% potwierdzającym wystąpienie wrzodów jest wykonanie sekcji zwierzęcia. Istnieje jednak wiele symptomów świadczących o ewentualnych problemach z chorobą wrzodową. Należą do nich zwłaszcza:
– blada odcień skóry i błon śluzowych,
– zmniejszenie apetytu
– krótki i płytki oddech
– bolesność brzucha
– widoczne pogorszenie ogólnego statusu zdrowotnego zwierzęcia
– ciemny kał
– padnięcia (zazwyczaj w wyniku wykrwawienia po perforacji żołądka)
Przyczyny
Wystąpienie choroby wrzodowej u trzody chlewnej nie jest spowodowane pojedynczym czynnikiem – pojawienie się owrzodzeń jest zazwyczaj winkiem nałożenia się na siebie kilku elementów. Do najczęściej wymienianych czynników ryzyka wystąpieniem wrzodów zalicza się:
– czynniki stresowe: zmiana miejsca, grupy, zmiany temperatury, obsługa fermy
– czynniki żywieniowe: miałka struktura cząstek paszy, ograniczony dostęp do paszy, głodówki
– czynniki wirusowe: niektóre bakterie i wirusy, np. PCV2 oraz Helicobakterii osłabiają barierę ochronną organizmu, sprzyjając pojawianiu się owrzodzeń
– czynniki genetyczne: tuczniki ras wysokowydajnych są bardziej narażone na występowanie wrzodów
Zapobieganie
Niejasna patogeneza występowania oraz szereg czynników ryzyka sprawiają, że profilaktyka wrzodów żołądka u trzody chlewnej obejmuje szeroki wachlarz działań. Do najskuteczniejszych z nich możemy zaliczyć:
- regularny i nieutrudniony dostęp do dobrej jakości paszy
- zapobieganie wysokim dobowym amplitudom temperatur
- ograniczenie stresu związanego z obsługą fermy
- pasza odpowiednio skomponowana pod względem surowców oraz ich struktury
- odpowiednio dobrany program szczepień
- ograniczenie przemieszczania zwierząt i nadmiernego zagęszczenia
- żywienie na mokro
Wrzody żołądka u trzody chlewnej to duży problem natury zdrowotnej, ale
również ekonomicznej. Upadki dotyczą przeważnie
zwierząt starszych, na których odchów i tucz zostały poniesione nakłady
finansowe. W celu zmniejszenia ryzyka pojawienia się wrzodów w stadzie należy
zapewnić zwierzętom odpowiednie
warunki żywieniowe i zootechniczne –
dopasować dobrej jakości paszę o odpowiedniej strukturze, wyeliminować
głodówki, kontrolować obsadę zwierząt oraz warunki bytowe. Odpowiednia troska o
wszystkie elementy może zminimalizować
ryzyko pojawienia się
choroby wrzodowej, a tym samym zwiększyć rentowność produkcji.
Źródło: De Heus