Warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich w Maleńcu

Warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich w Maleńcu

W dniu 12 czerwca br. na terenie Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu, odbyły się warsztaty kulinarne pn.”FESTIWAL PIEKIELNYCH SMAKÓW”, zorganizowane przez Powiatową Radę Kół Gospodyń Wiejskich w Końskich.

16 KGW z terenu powiatu koneckiego wzięło udział w warsztatach, które prowadzone były przez świętokrzyskich mistrzów kuchni. Ich celem była popularyzacja kuchni lokalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego oraz promocja tradycji kulinarnych.

Królową warsztatów była kaczka sous vide ze szparagami. Przygotowane zostały również przystawki w postaci tatara ze śledzia, carpaccio z buraka, koziego sera i karmelizowanych orzechów, a także zupa krem z białych warzyw.

Wszystkie uczestniczki szkolenia były bardzo zaangażowane w całe wydarzenie oraz z ogromnym entuzjazmem udzielały się w przygotowywaniu potraw.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach, promując kampanię Polska smakuje oraz konkurs „Bitwa regionów”, uczestniczył w wydarzeniu.

Podczas trwania przedsięwzięcia, odbyło się spotkanie sołtysów ziemi koneckiej dotyczące Czystego powietrza, na którym informacje przedstawił Bartłomiej Orzeł pełnomocnik premiera ds. powyższego programu.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł