W sprawie fałszowania miodów

W sprawie fałszowania miodów

Międzynarodowa Federacja Związków Pszczelarskich APIMONDIA, a dokładniej Grupa robocza ds. fałszowania produktów pszczelich wydała oświadczenie w sprawie fałszowania miodów. Jest to poprawione oświadczenie. Pierwsze zostało wydane w styczniu 2019 roku. Miało to istotny wpływ na rynek miodu.

Grupa robocza APIMONDIA ds. Fałszowania produktów pszczelich jest organem odpowiedzialnym za przygotowanie tego oświadczenia przez specjalistów reprezentujących pięć kontynentów; kilku specjalistów APIMONDII, ekspertów z prestiżowych międzynarodowych uniwersytetów, przedstawicieli publicznych i prywatnych instytucji pszczelarskich oraz prestiżowe laboratoria badania miodu.  

Oświadczenie odzwierciedla najbardziej aktualne informacje i wspólne myślenie na temat fałszowania miodów.

Podczas następnego kongresu APIMONDIA planuje się zorganizować forum z prezentacją stanowiska, z dużą ilością pytań i komentarzy, które z pewnością będą stanowić cenny materiał do dyskusji.

Jak opisano w oświadczeniu, miód jest jedynym w swoim rodzaju produktem, będącym wynikiem wyjątkowej, złożonej, oraz trwałej interakcji między królestwem roślin i zwierząt, w przeciwieństwie do innych pokarmów, których praktyki produkcyjne i gusta konsumentów zmieniły się z czasem. Miód jest konsumowany przez ludzi zasadniczo w bardzo podobny sposób, jak w czasach starożytnych. Zawsze staramy się dawać z siebie wszystko, pracując w obronie miodu, jego wizerunku i w zachowaniu jego definicji. Miód jest naszym wielkim skarbem. Chroniąc miód, chronimy pszczoły i pszczelarzy.

Fałszowanie tego cudownego produktu może być nie tylko problemem dla bezpieczeństwa żywności lub obrony jej jakości, ale także znaczącym problem bezpieczeństwa żywnościowego, który dotyczy zdolności krajów do dostarczania własnej żywności. Kryzys wywołany przez oszustwo związane z miodem pogłębił się i poszerzył, ale jednocześnie świadomość kryzysu wzrosła. W historii ludzkości nigdy nie było jeszcze  okresu, w którym ta troska była aż tak ważna.

Źródło: PZP

Udostępnij artykuł