W Europie stabilizacja na rynku wieprzowiny

W Europie stabilizacja na rynku wieprzowiny

Mniejsza liczba tuczników oferowanych w UE do uboju w odpowiada ograniczonym potrzebom przetwórstwa. Upały pogorszyły przyrosty zwierząt, co ma wpływ na spadek wagi ubojowej. Jedynie kraje z południa kontynentu notują zwiększony popyt na mięso wieprzowe z powodu dużej liczby odwiedzających turystów.

W Niemczech rynek jest zrównoważony od kilku tygodni. Optymizm producentów świń na szybkie dalsze wzrosty cen zawodzi. Nie widać na razie oznak nadchodzących zmian. Zapasy wieprzowiny w chłodniach są ciągle duże, a zazwyczaj popyt w Niemczech na wieprzowinę spada na początku wakacji. W notowaniach VEZG w dniu 3/07/2019 cena wyniosła 1,83 €/kg, po raz czwarty z rzędu.

Do dalszego wzrostu ceny niezbędny jest nowy impuls z Azji. Eksperci szacują, że rezerwy mięsa wieprzowego w Chinach będą na wyczerpaniu już na jesieni 2019 r. Jest wysoce prawdopodobne, że władze chińskie, w obawie przed rosnącymi cenami, podejmą decyzje o masowym imporcie mięsa wieprzowego.

Źródło: KZP – PTCH

Udostępnij artykuł