Agroturystyka „wymyka się pandemii”. Wielu konsumentów zmienia swoje plany wakacyjne – w miejsce zagranicznych wyjazdów wybierając właśnie polskie gospodarstwa agroturystyczne.
W okresie pandemii ważnym punktem zaczepienia okazuje się być także „ustronność” agroturystyki. Gospodarstwa znajdują się z dala od dużych ośrodków miejskich, zaszyte gdzieś pośród pól i lasów. Daje to szczególne poczucie bezpieczeństwa. To wyraźna konkurencja dla hoteli, gdzie przebywa mnóstwo obcych sobie ludzi. Agroturystyka to przestrzeń, szansa na spędzenie urlopu jedynie we własnym, sprawdzonym towarzystwie.
Ale również w agroturystyce muszą być przestrzegane wszystkie wytyczne.
Polska Federacja Turystyki Wiejskiej realizuje program pt. Bezpieczna Kwatera
Punktem wyjścia do funkcjonowania produktu jest zapewnienie bezpieczeństwa dla osób planujących pobyt w gospodarstwach agroturystycznych. Zostały specjalnie opracowane Wytyczne GIS dla funkcjonowania turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce. Zawierają one dokładne wskazówki odnośnie do prowadzenia działalności w czasach epidemii.
Podjęte działania przez obiekt, które tworzą „Bezpieczną
kwaterę”:
• Preferowana forma kwaterowania: w domkach i samodzielnych jednostkach
mieszkalnych z kuchnią i łazienką, z możliwością przygotowywania samodzielnie w
nich posiłków, i zminimalizowanie kontaktu z gospodarzami.
• W przypadku obiektów, które dysponują większą liczbą pokoi oraz posiadają
wspólne ciągi komunikacyjne oferowane wyjazdy rodzinne.
• Wyłączenie z użytku wszelkiego rodzaju fontann, basenów, siłowni, fitness,
placów zabaw, wspólnych miejsc przebywania osób zakwaterowanych (w przypadku
gdy przebywa tylko 1 rodzina – możliwy dostęp do wspólnych miejsc)
• Udostępniona duża ilości pojemników z preparatem dezynfekcyjnym do rąk przy
wejściach do obiektu turystyki wiejskiej, systematycznie uzupełniane i
zabezpieczane przed dziećmi.
• Zapewnienie łazienek do wyłącznej dyspozycji gości/klientów.
• W łazienkach wywieszone instrukcje:
a) Mycia rąk.
b) Dezynfekcji rąk.
c) Zakładania i zdejmowania maseczek.
d) Zakładania i zdejmowania rękawiczek.
• Pomiędzy zakwaterowaniem kolejnych gości w pokoju, domku, samodzielnej
jednostce mieszkalnej przeprowadzona dokładna dezynfekcja pomieszczeń oraz
sprzętu,
• Zapewniona wymiana pościeli (pranie w temperaturze, co najmniej 60oC z
dodatkiem detergentu).
• Dezynfekcja sprzętów udostępnianych gościom/klientom (np. rower, kajak itp.)
po każdym użyciu.
• Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego osób prowadzących obiekt turystyki
wiejskiej
• Wyłączenie możliwości korzystania z bufetu, możliwość serwowania posiłków w
jadalni pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami
spożywającymi posiłek
• Każdorazowe dezynfekowanie stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu
gastronomicznego przy danym stoliku, wraz z wymianą serwet, obrusa i podkładek
pod talerze.
• Regularne (kilka razy w ciągu dnia) czyszczenie powierzchni wspólnych, z
którymi stykają się klienci, np. klamek, poręcz, uchwytów blatów, oparcia,
krzeseł.
Źródło: PFTW