Tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny

Tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w ramach Inicjatywy „Tradycyjna Gęsina Wiejska” ogłasza konkurs „Tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny”, którego celem jest promowanie i upowszechnianie gęsiego mięsa.

Pokażcie, jakie potrawy robicie z gęsiny, co pysznego przygotowujecie w domach? Pochwalcie się swoimi talentami kulinarnymi! Gęsina to doskonałe mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów! Możecie piec, dusić, smażyć, wędzić, marynować – wybór należy do Was!

Zapraszamy do udziału!

Konkurs jest skierowany do wszystkich zarejestrowanych Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które mogą się pochwalić swoimi talentami kucharskimi!

Zgłaszajcie tradycyjne potrawy lub przetwory z mięsa gęsiego. Zadanie konkursowe polega

  • przyrządzeniu tradycyjnej potrawy lub przetworu z gęsiny,
  • pięknym podaniu jej i zrobieniu zdjęcia
  • opisie przyrządzenia/receptury
  • podaniu regionu z którego potrawa pochodzi

Można startować w pięciu kategoriach:

  • wyroby wędliniarskie,
  • wyroby garmażeryjne,
  • przetwory z gęsiny w opakowaniach szklanych typu twist-off (słoikach),
  • dania mrożone
  • przekąski i desery

Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest nadesłanie poprawnie wypełnionego zgłoszenia konkursowego na formularzu, który może zawierać zdjęcia, lub link do filmiku na kanale YT, recepturę potrawy. Zgłoszenia, na zasadach opisanych w Regulaminie można przesyłać do 15-go października 2020 roku na adres: tradycyjna.gesina@nikidw.edu.pl

Źródło: NIKiDW

Udostępnij artykuł