Światowe ceny żywności mocno wzrosły w sierpniu

Światowe ceny żywności mocno wzrosły w sierpniu

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w sierpniu odnotowano gwałtowny wzrost światowych cen produktów spożywczych, w tym znaczny wzrost międzynarodowych cen cukru, pszenicy i olejów roślinnych.

Wskaźnik cen żywności FAO wynosił średnio 127,4 punktu w sierpniu, o 3,1 % więcej niż w lipcu i o 32,9% więcej niż w tym samym okresie w 2020 roku. Do 10-letnigo maksimum z maja zabrakło tylko 0,4 punktu.

Indeks FAO pozwala śledzić wahania światowych cen najpopularniejszych produktów spożywczych i publikowany jest co miesiąc.

Indeks cen cukru FAO wzrósł o 9,6% od lipca w związku z obawami o szkody spowodowane mrozem w Brazylii, największym na świecie eksporterze cukru. Dobre perspektywy upraw w Indiach i Unii Europejskiej, a także spadające ceny ropy naftowej i słabszy real brazylijski pomogły powstrzymać wzrost cen.

Indeks cen olejów roślinnych FAO wzrósł w sierpniu o 6,7%, podczas gdy międzynarodowe ceny oleju palmowego ponownie wzrosły, napędzane przez ciągłe obawy o niższy niż potencjalny poziom produkcji i wynikający z tego spadek zapasów w Malezji. Wzrosły również notowania oleju rzepakowego i słonecznikowego.

Średnia wartość indeksu cen zbóż FAO była w sierpniu o 3,4% wyższa niż w lipcu. Zawdzięczamy to światowym cenom pszenicy, które wzrosły o 8,8% (m/m) w wyniku pogarszających perspektyw zbiorów u kilku głównych eksporterów. W tym samym czasie ceny kukurydzy spadły o 0,9%, ponieważ lepsze prognozy produkcji w Argentynie, Unii Europejskiej i na Ukrainie zrównoważyły ​​niższe prognozy w Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Międzynarodowe ceny ryżu nadal spadały.

Indeks cen mięsa FAO nieznacznie wzrósł w sierpniu, napędzany silnymi zakupami z Chin. Ceny drobiu wzrosły pod wpływem stabilnego popytu importowego z Azji Wschodniej i Bliskiego Wschodu. Z kolei ceny wieprzowiny spadły w wyniku dalszego spadku zakupów w Chinach i słabego popytu krajowego w Europie.

Indeks cen produktów mlecznych FAO był nieco niższy od lipca w wyniku niższych międzynarodowych notowań mleka w proszku, spowodowanych słabym światowym popytem importowym i sezonowym wzrostem podaży eksportowej w Oceanii oraz pomimo rosnących cen masła i sera.

Źródło: e – WGT

Udostępnij artykuł