Sól i gęsina

Sól i gęsina

Na terenie Warzelni Soli w Ciechocinku, 13 lipca 2019 r., odbył się Festyn „Sól i gęsina”, którego partnerem był Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Bydgoszczy.

W ramach współpracy Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi oraz Oddziału Terenowego KOWR w Bydgoszczy, został zorganizowany Festyn „Sól i gęsina”. Na festyn przyjechały Koła Gospodyń Wiejskich z woj. kujawsko-pomorskiego oraz przybyli mieszkańcy i turyści uzdrowisk z Ciechocinka.

Hasło „Polska smakuje” w Ciechocinku w sposób szczególny dotyczyło gęsiny w najrozmaitszych formach. Długie kolejki ustawiały się do skosztowania pasztetów z gęsiny, pierogów z gęsim farszem, pieczonej gęsi i wielu innych gęsich smakołyków.

Podczas festynu, odbyła się także debata „Polska Smakuje” dla Kół Gospodyń Wiejskich, w której poruszono tematy związane z  możliwościami rozwoju i finansowania KGW oraz rolniczego handlu detalicznego.

Na zakończenie debaty, Zastępca Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Bydgoszczy Witold Dzierżak wraz z Magdaleną Nowak, Pełnomocnikiem Wojewody ds. Zrównoważonego Rozwoju, wręczyli nagrody dla KGW za najlepsze potrawy z gęsi.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł