Smacznie i zdrowo na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność

Smacznie i zdrowo na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność

Ponad 120 wystawców prezentowało  26 czerwca wyroby wysokiej jakości podczas pikniku zorganizowanego na terenie Torów Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec. Piknik ten to święto polskiej żywności.

Bogatą ofertę produktów spożywczych uzupełniały liczne prezentacje i degustacje wyrobów wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych oraz produktów ekologicznych i oznaczonych znakiem Produkt Polski.

Różnorodność piknikowych produktów

Podczas uroczystości otwarcia dzisiejszego spotkania ze wspaniałą, najwyższej jakości polską żywnością wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk powiedział, że piknik to znakomita okazja, żeby pokazać walory smakowe zdrowotne i jakościowe polskiej żywności, przede wszystkim tej wytwarzanej bezpośrednio przez rolników, ale także tej produkowanej przez przetwórców.

– Jest to miejsce, gdzie można dowiedzieć się, jak i z czego wytwarza się żywność. Znając te procesy, łatwiej nam będzie wybrać takie produkty, które nam najbardziej odpowiadają – powiedział wicepremier Henryk Kowalczyk i dodał, że ważny jest dochód rolnika, ale także abyśmy jedli zdrowo.

– Produkt polski – polska żywność jest na pewno żywnością zdrową, a taką polecamy – zapewnił.

Szef resortu rolnictwa przypomniał, że niedawno poszerzone zostały możliwości sprzedaży produktów prosto z gospodarstwa, w ramach rolniczego handlu detalicznego, a impreza taka jak dzisiejszy piknik to doskonała okazja bezpośredniego spotkania producentów z konsumentami.

Wicepremier podkreślił też znaczenie wydzielania przez samorządy miejsc sprzedaży dla rolników na lokalnych targowiskach.

– Dzięki temu konsumenci będą mogli zaopatrywać się w te wyśmienite wyroby nie tylko od święta, tak jak dziś, ale co tydzień, w każdy piątek i sobotę. Oprócz tego, że rolnicy uzyskali przez dwa dni dostęp do darmowych powierzchni handlowych, to jeszcze mają podniesioną kwotę wolną od podatku do 100 tys. zł przychodu. To dla przeciętnego gospodarstwa bardzo przyzwoita kwota, która zachęca do rozwoju takiej działalności – podkreślił wicepremier Kowalczyk.

Dziś wiele osób zwraca uwagę nie tylko na to co je, ale także na to, w jakich warunkach hodowane są zwierzęta.

– Mamy już zachęty do podnoszenia dobrostanu zwierząt, ale w negocjowanym Planie Strategicznym chcemy bardzo mocno promować dobrostan zwierząt, aby konsumenci wiedzieli w jakich warunkach zwierzęta przebywają, czym są karmione i jak traktowane. To będzie bardzo mocny akcent do tego, aby zachęcać do spożywania polskiego mięsa – poinformował szef resortu rolnictwa.

Wicepremier podkreślił różnorodność piknikowych produktów i dodał, że warto przyjechać na Służewiec, żeby posmakować polskich specjałów, ale, co najważniejsze – porozmawiać, spojrzeć w oczy producentowi i przekonać się o jakości tego, co oferuje.

Podczas pikniku można było zobaczyć, jak duża jest różnorodność naszej żywności. Interesujące stoiska przygotowały organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, a także instytuty naukowe, ośrodki doradztwa rolniczego i muzeum rolnicze. Było wiele ciekawych atrakcji.

Odbywały się pokazy kulinarne, degustacje, konkursy i zabawy. Uczestnicy pikniku mogli wziąć udział we wspólnym gotowaniu i odkrywaniu smaków różnego rodzaju pieczywa, serów, aromatycznych miodów, wędlin, przetworów z warzyw i owoców, a także smakołyków przygotowanych prze Koła Gospodyń Wiejskich

Strefa dla dzieci

Dla najmłodszych gości przygotowano wiele atrakcji zabaw i gier związanych z żywnością. Maluchom wiele uciechy sprawiały zabawy edukacyjne. Były konkursy i warsztaty promujące m.in. stosowanie zbilansowanej diety kształtującej prawidłowe nawyki żywieniowe. Chętni mogli przyozdobić swoje twarze w dowolny wzór ludowy bądź zwierzęcy. Specjalna grupa instruktorów prezentowała 4 bloki taneczne pod hasłem „w zdrowym ciele zdrowy duch”. Dzieci mogły też poznać tradycyjne zwyczaje ludowe i obejrzeć dawne zabawki wykonane ze słomy i z papieru. Dużą atrakcją było też dojenie sztucznej krowy.

Piknikowe atrakcje

Piknikowym gościom czas spędzony na pikniku umilały utwory w wykonaniu zespołu ludowego, a także kapeli, wokalistów i tancerzy. Występy te połączone były z warsztatami nauki tańca oraz śpiewu.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się parada ciągników, a także wystawa zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, którymi kiedyś uprawiano pola i zbierano polny.

Niewątpliwą atrakcją były zorganizowane przez TWKS gonitwy koni, a szczególnie Gonitwa o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zwycięzcy gonitwy nagrody wręczał sekretarz stanu Rafał Romanowski.

Zainteresowanie imprezą

Niedzielna impreza wzbudziła ogromne zainteresowanie mieszkańców stolicy i okolic. Była świetną okazją do spędzenia wolnego czasu z dala od wielkomiejskiego zgiełku. Można się było tu świetnie bawić i dobrze zjeść. Piknik Poznaj Dobrą Żywność odwiedziły tłumy Warszawiaków, którzy przybywali tu całymi rodzinami.

Źródło: MRiRW

Udostępnij artykuł