Odpowiednio zbilansowana dieta oparta na produktach, jakie oferuje nam dana pora roku, może mieć znaczący wpływ na nasz dobrostan – zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Sezonowe, świeże oraz lokalne warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych oraz mają najwyższą wartość odżywczą. Dodatkowo ich doskonały smak, soczystość i aromat są prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Sezonowe warzywa i owoce to te, które
dojrzewały w naturalnym czasie wegetacji, bez
dodatkowej ingerencji człowieka. Dzięki temu zachowują wszystkie najcenniejsze
mikroelementy,
jak np.: witaminę C, witaminy z grupy B, karotenoidy, potas czy żelazo.
Wyróżnia je także niższa cena
w porównaniu do produktów, które wymagały transportu z zagranicy.
– Smakiem sezonowych owoców i warzyw można
cieszyć się przez cały rok – przygotowując mrożonki, dżemy, konfitury czy kompoty,
lub susząc niektóre produkty. Jednak to teraz jest ten czas, kiedy są one
świeże, aromatyczne, a tym samym pełne niezbędnych witamin, składników
mineralnych
i ważnego w diecie błonnika pokarmowego – zapewnia Agnieszka
Piskała-Topczewska, specjalista
ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
Owocowa porcja zdrowia
Świeże, polskie
owoce powinny stanowić element codziennego jadłospisu. Zalecane jest spożywanie
co najmniej dwóch porcji, co oznacza dziennie np. jeden owoc średniej wielkości
typu gruszka czy jabłko oraz np. jedną szklankę owoców, takich jak maliny,
jagody lub truskawki.
– Z moich obserwacji wynika, że niestety wciąż jesteśmy mało otwarci na wiele typowo polskich smaków. I choć dobrze znamy te tradycyjne, jak truskawki, maliny czy jagody, to jednak brakuje nam pomysłu, jak wykorzystać agrest, trzy kolory porzeczek, wartościową aronię czy „większą siostrę jagody” – borówkę amerykańską – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska.
Kolor ma znaczenie
Owoce sezonowe cechują się intensywną barwą – im jest ciemniejsza, tym zawierają więcej barwników korzystnych dla zdrowia.
– Antocyjany, bo
o nich tu mowa, nadają owocom barwę od czerwonej poprzez fioletową,
aż do niebieskiej, i cechują się dużą aktywnością biologiczną. Posiadają
właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu usuwają z organizmu szkodliwe wolne
rodniki. Badania nad właściwościami zdrowotnymi tych barwników wskazują, że
mogą chronić przed wieloma schorzeniami, a przede wszystkim chorobami układu
krążenia, gdyż dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne oraz przeciwdziałają
agregacji płytek krwi – przekonuje specjalistka ds. żywienia.
Grunt to świeżość
Świeże owoce cechują się wyższą wartością odżywczą niż przetwory z nich zrobione, ponieważ każda forma obróbki kulinarnej wiąże się z pewną stratą cennych składników w nich zawartych.
– Należy pamiętać, że wybrany rodzaj
przetwarzania owoców ma znaczenie – najmniejsze straty obserwuje się w
przypadku liofilizacji i mrożenia tych produktów. Owoce liofilizowane znajdują
się
np. w płatkach typu musli. Z kolei wybierając mrożonki, sięgajmy po te, w
których możemy
wyczuć w torebce pojedyncze owoce, a nie zbitą bryłę, co świadczy o ich
ponownym zamrożeniu – dodaje
ekspertka kampanii.
Lato na talerzu
W czasie letnich upałów nie powinniśmy dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto włączyć do jadłospisu sezonowe, lekkie sałatki na bazie owoców lub warzyw.
– Kiedy jest gorąco, niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu – zachęca Agnieszka Piskała-Topczewska.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Źródło: FBZPR