Ubój z
konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji,
gdy zdrowe zwierzę, np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi,
np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który
uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W
takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia.
Pytanie 1. Co należy zrobić, gdy zdrowe
zwierzę ulegnie wypadkowi ?
W pierwszej kolejności należy jak najszybciej wezwać lekarza weterynarii
zajmującego się leczeniem zwierząt gospodarskich, który stwierdzi czy zwierzę
powinno być leczone, poddane ubojowi z konieczności, czy też uśmiercone.
Pytanie 2. Co należy zrobić, jeżeli
wezwany lekarz weterynarii stwierdzi, że zwierzę może być poddane ubojowi z
konieczności ?
a) Należy skontaktować się z najbliższą rzeźnią celem ustalenia, czy istnieje
możliwość przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych zwierzęcia poddanego ubojowi
z konieczności.
Tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi musi być
przewieziona do rzeźni, gdzie urzędowy lekarz weterynarii dokona badania
poubojowego i wyda ocenę przydatności mięsa do spożycia przez ludzi.
Wydanie takiej oceny jest warunkiem koniecznym wprowadzenia mięsa na rynek, tj.
oferowania do sprzedaży i tym samym uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia.
b) Należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii, właściwym terytorialnie ze względu na lokalizację gospodarstwa w celu przeprowadzenia badania przedubojowego i wystawienia świadectwa urzędowego, które będzie towarzyszyło tuszy i narządom wewnętrznym zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności.
c) Należy
poddać zwierzę ubojowi z konieczności.
Pytanie 3. Kto może dokonać uboju z
konieczności ?
Ubój z konieczności powinien być dokonany przez osoby posiadające odpowiednie
kwalifikacje, tj. takie same jak w przypadku uboju zwierząt w rzeźni.
Pytanie 4. W jaki sposób i w jakich
warunkach powinien odbyć się ubój z konieczności ?
W przypadku uboju zwierząt z konieczności poza rzeźnią posiadacz zwierząt jest
zobowiązany do podjęcia wszelkich koniecznych działań, aby jak najszybciej
dokonać uboju zwierzęcia, w tym dołożyć starań, aby podczas uboju i działań z
nim związanych oszczędzić zwierzętom wszelkiego niepotrzebnego bólu, niepokoju
i cierpienia.
Należy spełnić wymagania dotyczące ochrony zwierząt podczas uboju. Zwierzę
powinno być ogłuszone i wykrwawione zgodnie z przepisami określonymi w
rozporządzeniu Rady nr 1099/2009 przez osobę posiadającą odpowiednie
kwalifikacje.
Po uboju tusza powinna być wykrwawiona. W miejscu dokonania uboju można
również, pod nadzorem wezwanego urzędowego lekarza weterynarii, usunąć z tuszy
żołądek oraz jelita zwierzęcia. Usunięte narządy należy oznakować (w sposób
umożliwiający ich identyfikację z daną tuszą) i wraz z tuszą przewieźć do
rzeźni.
Pytanie 5. Jakie dokumenty muszą być
dostarczone do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia ?
Do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia muszą być
dostarczone następujące dokumenty:
- oświadczenie rolnika – stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz zawierające informacje na temat weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych środków, jakie podawano zwierzęciu lub wobec niego stosowano, z wyszczególnieniem dat podawania i okresów karencji;
- świadectwo urzędowe – stwierdzające korzystny wynik badania przedubojowego, datę i czas przeprowadzenia tego badania, przyczynę dokonania uboju z konieczności oraz informację na temat leczenia, jakiemu poddane było to zwierzę.
Pytanie 6. W jakich warunkach tusza wraz z narządami wewnętrznymi
zwierzęcia powinna być przewieziona do rzeźni ?
Tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi powinna
być przewieziona do rzeźni w warunkach higienicznych i najszybciej jak to
możliwe. Jeżeli transport potrwa dłużej niż 2 godziny od chwili dokonania uboju
zwierzęcia, należy zapewnić warunki chłodnicze dla przewożonej tuszy i
narządów wewnętrznych. W przypadku, gdy warunki klimatyczne na to pozwolą, nie
ma konieczności poddawania chłodzeniu tusz i narządów wewnętrznych.
Pytanie 7. Co się stanie jeśli lekarz
weterynarii uzna, że nie może być przeprowadzony ubój z konieczności ?
Lekarz weterynarii może stwierdzić, że zwierzę powinno być leczone, albo
uśmiercone.
W przypadku gdy podjęta jest decyzja o uśmierceniu zwierzęcia, to:
1) uśmiercanie przeprowadza lekarz weterynarii przez podanie środka usypiającego,
2) tusza może być:
- poddana utylizacji lub
- za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona do skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych (jeżeli chce się uzyskać taką zgodę, należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii).
Ponadto, w przypadku zdrowych zwierząt kopytnych, które uległy wypadkowi,
takich jak świnia, owca, koza lub cielę do 6 miesiąca życia, możliwe jest
przeprowadzenie uboju zwierzęcia w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby.
Przy przeprowadzaniu takiego uboju nie jest konieczna obecność lekarza
weterynarii, niemniej jednak pozyskane mięso nie może być oferowane do
sprzedaży.
Pytanie 8. Co należy zrobić, jeśli nie
znajdzie się rzeźni, który zgodziłaby się na przyjęcie tuszy wraz z narządami
wewnętrznymi zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności ?
W tej sytuacji rolnik może zdecydować się na leczenie zwierzęcia, uśmiercenie
go bądź przeprowadzenie uboju w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby. Jeśli
nastąpi śmierć zwierzęcia, zwłoki należy poddać utylizacji, w tym przypadku
koszty utylizacji pokrywa Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Pytanie 9. Czy w każdym przypadku prawidłowo przeprowadzonego uboju z
konieczności można zagwarantować, że zostanie uratowana wartość rzeźna
zwierzęcia ?
Mięso pozyskane ze zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności, w każdym
przypadku poddawane jest badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego
lekarza weterynarii w rzeźni. Badanie to ma na celu dokonanie oceny, czy mięso
jest zdatne, czy też niezdatne do spożycia przez ludzi, zanim zostanie
wprowadzone na rynek.
Wartość rzeźna zwierzęcia zostanie uratowana w
przypadku, gdy tusza zostanie oceniona jako zdatna do spożycia przez ludzi.
Natomiast gdy tusza zostanie oceniona jako niezdatna do spożycia przez ludzi,
poddawana jest utylizacji (kto ponosi koszt utylizacji zależy od umowy jaka
została zawarta pomiędzy rolnikiem a podmiotem prowadzącym rzeźnię) bądź za
zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona jest do skarmiania mięsożernych
zwierząt futerkowych.
Pytanie 10. Czy w przypadku uboju z
konieczności wymagane jest powiadomienie Agencji Restrukturyzacji i
Modernizacji Rolnictwa?
W każdym przypadku przeprowadzenia uboju z konieczności zwierząt z gatunku
bydło, owce, kozy lub świnie, konieczne jest powiadomienie o tym zdarzeniu
Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Należy pamiętać, że ubój
bydła, owcy, świni lub kozy należy zgłosić w terminie 7 dni.
Natomiast na terenach objętych restrykcjami w związku z afrykańskim pomorem
świń termin na przekazanie informacji wynosi 2 dni w przypadku uboju z
konieczności świń.
Źródło: MR i RW