Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku ogłosił wyniki konkursu „Podlaski przepis”. Był on adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podlaskiego.
Konkurs był organizowany dla dwóch kategorii przepisów: na tradycyjną potrawę regionalną oraz na tradycyjny deser regionalny.
Komisja konkursowa w składzie Elżbieta Okruszko-Dąbrowska (przewodnicząca), Monika Tylenda i Rafał Mazerski oceniała propozycje potraw i deserów w oparciu o kryteria określone w § 8 ust. 1 Regulaminu konkursu „Podlaski przepis”. Ocenie podlegała dokumentacja historyczna przepisu oraz zdjęcie wykonanej potrawy lub deseru. Po wnikliwej analizie Komisja wyłoniła po 3 najlepsze zespoły, w każdej kategorii:
– przepis na tradycyjną potrawę regionalną:
Miejsce I – KGW Roże w Rudce – Głowizna faszerowana
Miejsce II – KGW Boróweczki – Korzy
Miejsce III – KGW Nadbużanki w Mielniku – Kluski na pęczaku
– przepis na tradycyjny deser regionalny:
Miejsce I – KGW Kaczynianki – Legómina z kaszy manny
Miejsce II – KGW w Rudzie – Ciasteczka sakiewki
Miejsce III – KGW Basiewianki – Knedle na parze
Kołom Gospodyń Wiejskich nagrodzonych prac gratulujemy! O terminie wręczenia nagród wkrótce poinformujemy.
Źródło: KOWR