Podlaski przepis

Podlaski przepis

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku ogłosił wyniki konkursu „Podlaski przepis”. Był on adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podlaskiego.

Konkurs był organizowany dla dwóch kategorii przepisów: na tradycyjną potrawę regionalną oraz na tradycyjny deser regionalny.

Komisja konkursowa w składzie Elżbieta Okruszko-Dąbrowska (przewodnicząca), Monika Tylenda i Rafał Mazerski oceniała propozycje potraw i deserów w oparciu o kryteria określone w § 8 ust. 1 Regulaminu konkursu „Podlaski przepis”. Ocenie podlegała dokumentacja historyczna przepisu oraz zdjęcie wykonanej potrawy lub deseru. Po wnikliwej analizie Komisja wyłoniła po 3 najlepsze zespoły, w każdej kategorii:

– przepis na tradycyjną potrawę regionalną:

Miejsce I  – KGW Roże w Rudce – Głowizna faszerowana

Miejsce II  – KGW Boróweczki – Korzy

Miejsce III  – KGW Nadbużanki w Mielniku – Kluski na pęczaku

– przepis na tradycyjny deser regionalny:

Miejsce I – KGW Kaczynianki – Legómina z kaszy manny

Miejsce II – KGW w Rudzie – Ciasteczka sakiewki

Miejsce III – KGW Basiewianki – Knedle na parze

Kołom Gospodyń Wiejskich nagrodzonych prac gratulujemy! O terminie wręczenia nagród wkrótce poinformujemy.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł