Podaż, popyt, ceny

Podaż, popyt, ceny

Rynek warzyw:

Niski wakacyjny popyt ze strony warszawskich kupców spowodował spadki cen na warzywa. Czasem są to znaczące obniżki np. ziemniaków a czasem minimalne  np. marchew.

  • Znaczący spadek cen ziemniaków krajowych (z 2 zł/kg nawet do 1,33 zł/kg) wywołany przez pojawienie się importu ziemniaków z Beneluxu i Wielkiej Brytanii (1,33-1,66 zł/kg)
  • Stabilna sytuacja na rynku warzyw korzeniowych z łagodną tendencją do spadku cen – marchew już od 85 gr/kg, pietruszka od 3,75 zł/kg, burak ćwikłowy od 0,8 zł/kg, cebula od 1,28 zł/kg
  • Utrzymały się wysokie ceny kapusty białej 4-5 zł/szt i niskie ceny kalafiora 1,5-2,5 zł/szt
  • Ceny warzyw spod osłon również utrzymały się na niskim poziomie. Papryki kolorowe 3-4 zł/kg, fasolka szparagowa 5-6 zł/kg i cukinie od 2 do 3 zł/kg, nieznacznie podrożały bakłażany do poziomu 4-5 zł/kg
  • Pomidory odbiły się od poziomu 2 zł/kg i wróciły do normy czyli około 3 zł/kg a w przypadku odmian malinowych do 3,5 zł/kg
  • Stabilna podaż rzodkiewek w cenie 1 zł/pęczek i sałaty masłowej 1,5-2 zł/szt

Rynek owoców:

  • Spadła cena malin z 25 do 12-18 zł/kg ale jest bardzo niestabilna i zależy od podaży i popytu w danej chwili
  • Duża podaż krajowych truskawek w cenie nawet 6 zł/kg (opakowania 0,5 kg)
  • Według niektórych źródeł zbiory jabłek będą o 40% niższe niż w ubiegłym roku czego odzwierciedleniem są już wysokie ceny na tegoroczne odmiany letnie : Celesta, Paula Red, Delikates zaczynające się od 2 zł/kg i dochodzące do 3,0 zł/kg
  • Nie brakuje za to śliwek wszystkich odmian i typów, ceny niskie 1-2,5 zł/kg
  • Gruszki w ofercie to Klapsy w cenie 2-3,5 zł/kg i Konferencje 2-3 zł/kg
  • Powolny spadek podaży krajowej moreli – cen skoczyły do 4-5 zł/kg
  • Stabilna podaż borówki amerykańskiej w cenie 12-15 zł/kg
  • Szczyt sezonu na winogrona z Włoch i Grecji. Duże rozpiętości cenowe od 3,8 do 9 zł/kg w zależności od kraju pochodzenia i odmiany
  • Dzięki upalnej pogodzie świetnie sprzedają się arbuzy w przeciętnej cenie 1,7 zł/kg, największe 20 kilogramowe okazy sprzedawane są w cenie 2,75 zł/kg ponieważ uchodzą za najsmaczniejsze

Źródło: Bronisze S.A.

Udostępnij artykuł