Piąty Piknik z PRODUKTEM POLSKIM na Opolszczyźnie

Piąty Piknik z PRODUKTEM POLSKIM na Opolszczyźnie

28 sierpnia br. w gościnnej miejscowości Nowa Cerekwia odbył się piąty, ostatni na Opolszczyźnie w tym roku Piknik z PRODUKTEM POLSKIM, podczas którego rozegrano kolejny powiatowy etap konkursu Bitwa Regionów.

Konkurs został zorganizowany dla powiatów kędzierzyńsko-kozielskiego i głubczyckiego. Do rywalizacji w konkursie przystąpiły Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu głubczyckiego, prezentując wyśmienite dania tradycyjnej kuchni regionu. W opinii Komisji najlepszym daniem okazały się „Kutyki” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bogdanowicach. Drugie miejsce otrzymało Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Lwowianach za potrawę „Tradycyjne danie z odrobiną fantazji”, a trzecie miejsce przyznano za „Warniczki” w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Lewicach. Dodatkowe wyróżnienie przypadło dla Koła Gospodyń Wiejskich w Dzierżysławiu za potrawę „Gołąbki z kaszą gryczaną”.

Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez KOWR w wysokości: 1000 zł, 800 zł i 500 zł. Wręczone zostały również upominki, które  zostały ufundowane przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Rolniczego oraz Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Honorowym gościem pikniku była Violetta Porowska, Poseł na Sejm RP. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu reprezentowali Dyrektor Waldemar Janeczek oraz Zastępca Dyrektora Dariusz Chodorowski.

Wszystkim uczestnikom raz jeszcze przekazujemy wyrazy uznania za aktywną działalność związaną z kultywowaniem tradycji kulinarnych regionu i życzymy, aby promowanie rodzimej kuchni i folkloru przyniosło wiele satysfakcji ze wspólnej aktywności i zaangażowania na rzecz społeczności wiejskich. Już teraz trzymamy kciuki za kolejne etapy Konkursu.

Źródło: KSOW

Udostępnij artykuł