O gęsiach i gęsinie w MODR w Karniowicach

O gęsiach i gęsinie w MODR w Karniowicach

1 grudnia br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyła się konferencja „Przyzagrodowa hodowla gęsi białej kołudzkiej i możliwości jej wykorzystania w lokalnej gastronomii i agroturystyce”

Czy gęsina jest zdrowa? Odpowiedź na to i inne pytania dotyczące gęsi i gęsiny można było uzyskać podczas konferencji „Przyzagrodowa hodowla gęsi białej kołudzkiej i możliwości jej wykorzystania
w lokalnej gastronomii i agroturystyce”. O specyfice hodowli gęsi oraz o walorach odżywczych gęsiny opowiedziała dr. inż. Halina Bielińska z Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego – Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej, a prof. Janusz Smołucha z Akademii Ignatianum przybliżył historię i znaczenie hodowli gęsi we Włoszech.

Punktem kulminacyjnym konferencji był pokaz rozbioru tuszki gęsiej w wykonaniu  Piotra Lenarta, koordynatora szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”, po którym uczestnicy mieli możliwość degustacji przekąsek przygotowanych z gęsiny.

Wśród zaproszonych gości byli m. in. Ryszard Pagacz – wicewojewoda Małopolski i prof. dr hab. inż. Sylwester Tabor – rektor Uniwersytetu Rolniczego. OT Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
w Krakowie reprezentował Piotr Szopa, kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł