Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

24 lipca 2021 r. w Wojsławicach odbyła się XX edycja Ogólnopolskiego Konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów’’. Organizatorem wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędem Gminy Wojsławice.

Celem konkursu jest znalezienie tradycyjnych specjałów, wspieranie kulinarnego dziedzictwa, promowanie zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię, a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej żywności wysokiej jakości.

Konkurs odbył się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną.

Podczas konkursu odbyły się pokazy kulinarne, degustacje produktów tradycyjnych pochodzących z Lubelszczyzny np.: pasztet z gęsi z marchwią i cymes na ostro z Kodnia oraz karpiarz z Bełżca oraz potraw m.in. zupa koperkowa z kluskami spod pachy i pierś z kaczki z sodziakami na bogato.

Jury finału regionalnego wyłoniło zwycięzców, przyznając nagrody oraz nominując wybrane produkty do nagrody honorowej ,,Perła 2021’’ na finał w Poznaniu.

W imieniu Marszałka Województwa Lubelskiego Jarosława Stawiarskiego zostały wręczone nagrody 11 laureatom wyłonionym w finale na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz trzem laureatom w konkursie na najlepszą potrawę regionalną.

Pracownicy Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa uczestniczyli w obradach Komisji Konkursowych.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł