KOWR na kongresie MEATing 2022

KOWR na kongresie MEATing 2022

W dniach 7-8 czerwca 2022 roku odbył się kongres technologów, działów rozwoju i jakości branży mięsnej MEATing 2022. Jest to jedno z najważniejszych wydarzeń branży mięsnej w Polsce. Przy tej okazji Centrum Kongresowe Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim gościło wielu znamienitych gości, prelegentów oraz wystawców.

Waldemar Humięcki, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa objął to wydarzenie patronatem honorowym.  KOWR reprezentował Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego.

W pierwszym dniu Kongresu MEATing 2022 odbyła się Debata Ekspercka pt. “Wyzwania ciekawych czasów – polski sektor mięsny AD 2022”. Prowadził ją Grzegorz Koziej – Dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego, Departament Międzynarodowy Hub Food&Agri BNP Paribas. Udział w niej wzięli:

– Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,

– Paweł Nowak, Prezes Goodvalley,

– Dariusz Goszczyński, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej,

– Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego,

– Grzegorz Mech, Business Development Manager GfK.

Dyskusja była podzielona na trzy części. W pierwszej mówiono o wnioskach i doświadczeniach jakie zdobyła branża mięsna podczas pandemii, w drugiej o teraźniejszych problemach.

– „Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa indywidualnie podchodził do każdego problemu, jaki mieli przedsiębiorcy z projektami promocyjnymi finansowanymi przez KOWR. Przez pandemię nie mogli oni zrealizować w 100% pokazów, czy targów. Szybko dostosowaliśmy się do zaistniałej sytuacji i zaczęliśmy realizować udział w targach w systemie zdalnym, bądź hybrydowym.” – powiedział Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR.

Jednak najważniejsza część ponad półtoragodzinnej dyskusji, na którą wszyscy czekali dotyczyła wyzwań przed którymi stoi branża mięsna w Polsce. Dyrektor Marcin Wroński do najważniejszych z nich zaliczył utrudnienia w handlu mięsem związane z chorobami zwierząt takimi jak ASF i Ptasia Grypa, rosnące koszty energii i rosnący rynek zamienników mięsa. 

– „Branża mięsna powinna w sposób pozytywny pokazywać swoje produkty, jako zdrowe i bezpieczne dla organizmu, obalać mity o złym traktowaniu zwierząt i pokazywać troskę o dobrostan zwierząt.” – stwierdził dyrektor Wroński.

Poza debatami eksperckimi w trakcie dwóch dni wydarzenia przedstawiono projekty rozwiązań dla przemysłu, technologie oraz nowości produktowe.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł