Konkurs patriotycznych wypieków na Opolszczyźnie

Konkurs patriotycznych wypieków na Opolszczyźnie

6 listopada br. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu odbył się Wojewódzki Konkurs Cukierniczy „Patriotyczny wypiek – 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej”

17 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne województwa opolskiego przystąpiło do II Wojewódzkiego Konkursu Cukierniczego „Patriotyczny wypiek – 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej”.

Wydarzenie swoim patronatem objął Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Już po raz drugi młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję wykazać się swoją kreatywnością, wiedzą i umiejętnościami w zakresie cukiernictwa.

Celem organizacji konkursu było kształtowanie postawy patriotycznej, promocja i ochrona dziedzictwa kulturowego województwa opolskiego oraz promocja produkcji wytwarzania regionalnych produktów.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu deseru nawiązującego do tematyki patriotycznej – 15 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej z wykorzystaniem produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych województwa opolskiego.

Podczas tegorocznych zmagań, które obfitowały w wiele emocji i smaków uczniowie zaprezentowali bardzo wysoki poziom sztuki kulinarnej, a jakość zaprezentowanych deserów poddana została ocenie profesjonalnego jury.

Ostatecznie, po długiej naradzie jury, konkurs wygrał zespół z ZSZ w Oleśnie, za deser: „Opolskie maszkiety”. Drugie miejsce przypadło dla zespołu ZSZ nr 4 w Opolu za deser: Szpajza, szarlotka, sos cynamonowy, a na trzecim miejscu uplasował się zespół z  ZSR w Prudniku, za deser: Assiette z jabłka.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy życząc dalszego rozwoju, satysfakcji i pomyślności w dalszych przedsięwzięciach.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł