Kryzys
spowodowany COVID-19 zaburzył równowagę w systemie żywnościowym, najdotkliwiej
uderzając w najsłabszych.
Według zebranych w raporcie Food Outlook danych, kryzys miał wpływ
na ograniczenie kanałów zbytu, przepełnienie podaży z powodu zmniejszonego
popytu w ograniczonym sektorze hotelarskim, restauracyjnym, gastronomicznym i
żywienia zbiorowego, zamykanie rynków świeżej żywności oraz zmniejszoną ilość
zamówień w sektorze świeżej żywności.
W przypadku świeżej żywności sytuacja opisana w raporcie jest szczególnie zła,
na przykład na rynku mango lub awokado.
Obecnie w samej Europie 1000 pojemników pełnych awokado znajduje się w nadmiernych zapasach. Nie tylko ponad 1 mln kg awokado zostanie wyrzucone w ciągu najbliższych tygodni, ale ponad 2000 rolników nie otrzyma zapłaty. A to tylko jeden z przykładów systemu żywnościowego, który nie przeszedł testu warunków skrajnych i doprowadził do nadmiernych zapasów, niedopasowania podaży i popytu, nadprodukcji i nadwyżek. Kryzys żywnościowy staje się kryzysem społecznym o ogromnych kosztach, szczególnie dla osób najbardziej podatnych na zagrożenia – rolników, osób pomagających w zbiorach, handlowców i firm pakujących.
Europejska Komisja Gospodarcza ONZ, organizacja promująca paneuropejską integrację
gospodarczą, a także działająca od kilu lat na rzecz szerzenia świadomości i
zapobiegania marnotrawieniu żywności, postanowiła rozpocząć kampanię, której
celem jest zwiększenie świadomości na temat marnowania żywności oraz zachęcenie
do redystrybucji i ponownego wykorzystywania produktów
Poprzez tę kampanię, organizacja chce zainspirować do działania wszystkich nas
– od rządów, rolników, handlowców, eksporterów i importerów i sprzedawców
detalicznych, kończąc na każdym konsumencie.
Zachęcamy również Państwa do przyłączenia się do akcji poprzez
rozpowszechnianie wiedzy, dzielenie się informacjami na temat podejmowanych
działań oraz używanie hashtagu: #saveinvisiblefood na platformach mediów
społecznościowych.
Mamy nadzieję, że zjednoczone wysiłki będą prowadzić do bardziej zrównoważonego
i przejrzystego systemu żywnościowego, mniejszych strat i marnotrawstwa
żywności, a także większej świadomości na temat bezpieczeństwa żywnościowego.
Źródło: IJHARS