III Pomorska Spartakiada KGW

III Pomorska Spartakiada KGW

W sobotę 17 lipca br. w Chmielnie na Pomorskiej Spartakiadzie Rekreacyjno-Kulturalnej spotkały się Panie reprezentujące Koła Gospodyń Wiejskich województwa pomorskiego. W 12 konkurencjach udział wzięło 20 reprezentacji KGW województwa pomorskiego.

W tym roku reprezentantki KGW stanęły do rywalizacji głównie na polu sportowym:  przeciągania liny, rzutu do celu, slalomu taczkami, sprint grupowy na nartach. Wykorzystując pogodę organizatorzy włączyli do konkurencji wyścig na rowerach wodnych. Nie zabrakło również rywalizacji na polu artystycznym. Podczas wydarzenia zaprezentowano tablice promujące poszczególne KGW oraz bukiety z płodów ziemi. Członkinie kół prezentowały się też w piosence oraz różnorodnych „tańcach świata”. Z ogromnym zainteresowaniem, zarówno uczestniczek spartakiady, jak i licznie zgromadzonej publiczności, spotkały się konkursy dojenia na czas sztucznej krowy oraz ubijania piany.

Każda z uczestniczek spartakiady otrzymała pamiątkowy medal za udział. Organizatorzy nagrodzili też pucharami po trzy najlepsze drużyny w każdej z konkurencji. Ostatecznie po podsumowaniu najlepsze okazały się panie z KGW Kamienica Szlachecka (gm. Stężyca, pow. kartuski) i to do nich trafił puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz nagroda główna, ufundowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Drugie miejsce zajęły reprezentantki KGW Kochanowo (gm. Luzino, pow. Wejherowski), a trzecie miejsce przypadło paniom z KGW Sierzno (gm. Bytów, pow. Bytowski).

Wydarzenie gromadzące reprezentantki KGW z całego województwa było idealnym miejscem na ogłoszenie wyników tegorocznej edycji, organizowanego już po raz szósty przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, konkursu kulinarnego pt.: „Bitwa Regionów”.

W bieżącym roku w bitwie uczestniczyło 46 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich reprezentujących różne części województwa. Zadaniem zespołów było przygotowanie dania konkursowego – tradycyjnej potrawy charakterystycznej dla danego regionu i zaprezentowanie go na filmie.

Jury konkursowemu przewodniczył utytułowany Mistrz Kuchni Tradycyjnej Andrzej Ławniczak, jednocześnie Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Z ramienia gdańskiego ośrodka Telewizji Polskiej w składzie Jury znalazł się wielokrotnie nagradzany dziennikarz Andrzej Ciecierski, a Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego reprezentowała Agnieszka Rojewska.

Niezmiernie trudne zadanie spoczęło na członkach Jury, gdyż oceniali oni prezentowane potrawy na podstawie przygotowanego przez KGW filmu. Zespól ekspertów oceniał dochowanie wierności dawnym recepturom, dobór właściwych naturalnych składników, jak również  formę prezentacji i jej zgodność z miejscowymi tradycjami. Zadanie tym trudniejsze, że podjęto się heroicznej próby porównania potraw pochodzących z różnych regionów województwa słynących z bogactwa tradycyjnej kuchni. O problemie niech świadczy różnorodność dań przygotowanych z gęsi, kaczki, kury, królika, ryb i runa leśnego.

Ostatecznie Jury przyznało zwycięstwo reprezentantkom Koła Gospodyń Wiejskich Tychnowy za zupę klopsową z koperkiem na słodko-kwaśno. Drugie miejsce zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Sercem podszyte” w Sierakowicach – trus w  malënach  (czyli królik w truskawkach). Trzecie miejsce przypadło w udziale Kółku Rolniczemu-Kołu Gospodyń Wiejskich „Kożyczkowianki” w Kożyczkowie za rosół z drobnych ryb, czyli gołą zupę.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł