Gotowanie w terenie czyli „Wypasiony talerz prosto z pola”

Gotowanie w terenie czyli „Wypasiony talerz prosto z pola”

Gotowanie w terenie z dostępnych produktów może być i smaczne i ciekawe. Potrawy z sezonowych warzyw i owoców pochodzących od lokalnych rolników są nie tylko proste do przyrządzenia, ale także pożywne i zdrowe. Swoistą kulinarną inspiracją mogło być wydarzenie zorganizowane na stoisku OT KOWR w Krakowie pt. „Wypasiony talerz prosto z pola” podczas cyklicznego Wielkowiejskiego Targu w Szycach.

W dniu 4 czerwca br. OT KOWR w Krakowie wraz z lokalnym hodowcą kóz i producentem serów firmą Kozart oraz z ekipą „Jedzenie w terenie” przeprowadziło na swoim stoisku inspirujący pokaz gotowania połączony z warsztatami kulinarnymi. Licznie zebrani goście mogli zobaczyć, jakie potrawy można przyrządzić z produktów zakupionych na Wielkowiejskim Targu.

Działania takie mają za zadanie promocję nie tylko oznaczenia PRODUKT POLSKI ale również idei „od pola do stołu”, czyli skrócenia łańcucha dostaw poprzez zaopatrywanie się u lokalnych rolników i producentów.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł