Festiwal Truskawek Kaszubskich

Festiwal Truskawek Kaszubskich

10 lipca br. w miejscowości Chmielno odbył się V Festiwal Truskawek Kaszubskich, podczas którego ponownie, po roku przerwy, na gminnym stadionie stanęły liczne stoiska z najróżniejszymi potrawami, przetworami i deserami przygotowanymi z truskawki kaszubskiej.

Tradycją Festiwalu stały się już próby bicia kulinarnych rekordów Polski. W bieżącym roku podjęto wyzwanie ustanowienia nowego rekordu w ilości ulepionych truskawkowych pierogów. Organizatorzy, wraz z zespołem 20 kucharzy pod przewodnictwem Łukasza Konika, wyznaczyli sobie cel przygotowania w ciągu godziny ponad 1500 pierogów. Ostatecznie uzyskany wynik przerósł najśmielsze oczekiwania. Po godzinie uczestnicy święta kaszëbskô malëny mogli skosztować 2592 pierogów z truskawkowym nadzieniem. Do przygotowania tej ilości pierogów zespół kucharzy zużył 50 kg mąki, 15 kg masła, 40 kg truskawek, a także 85 żółtek.

Dodatkowo z okazji 5 edycji festiwalu reprezentacja Stowarzyszenia Kucharzy Polskich w osobach Andrzej Ławniczak, Krzysztof Szulbowski, Rafał Nowakowski mieli przygotować rekordowe danie – 50 kilogramowy tort truskawkowo-śmietankowy. Także tutaj efekt przerósł oczekiwania, bowiem tort wyszedł ostatecznie 70 kilogramowy. Również i ten deser mogli skosztować obecni na wydarzeniu licznie zgromadzeni mieszkańcy Pomorza oraz turyści odwiedzający Kaszuby.

Festiwal to również liczne konkursy m.in. najładniejsze stoisko, najciekawsza truskawkowa kreacja czy wybór Królowej Truskawek Kaszubskich sezonu 2021. Nie zabrakło również konkursów kulinarnych o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gdzie fundatorem nagród był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Konkurs odbył się w dwóch kategoriach a laureatami zostali:

Kategoria przetwory:
I miejsce – Urszula Konkel, kompot truskawkowy
II miejsce – KGW Steżyca, dżem truskawkowy z niespodzianką
III miejsce – Ludwika Wenta, dżem truskawkowy z wiśnią i cynamonem

Kategoria desery:
I miejsce – Amelia Czerwińska, drożdżówka z kruszonką i truskawkami
II miejsce – Wiesława Mejna, rogaliki na drożdżach z truskawką
III miejsce – Beata Szwaba, tort szpinakowy z nadzieniem truskawkowym

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł