Czas na rybę

Czas na rybę

W dniach 3-4 października br. na Zamku w Niemodlinie odbyła się trzecia edycja konkursu “Czas na rybę” zorganizowanego przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”.

Profesjonalny konkurs kulinarny  „Czas na rybę” skierowany byłdo Szefów Kuchni oraz Uczniów Szkół Gastronomicznych z całego kraju. Motywem przewodnim serwowanych dań był Karp, którego początki hodowli na terenach niemodlińskich sięgają XIV wieku i jako produkt tradycyjny województwa opolskiego karp niemodliński został oficjalnie wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii produkty rybołówstwa.

Karp z sufletem maślanym, karp z plackiem buraczano- ziemniaczanym, karp z sernikiem czy karp pod maślaną pierzynką, to tylko niektóre propozycje dań serwowanych przez uczestników konkursu, których efekty prac ocenione zostały przez profesjonalne Jury. Wszystkie potrawy serwowane zostały z najwyższą starannością a potrawy podziwiać można było w specjalnie zorganizowanej strefie kulinarnej w której pracowali uczestnicy konkursu.

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu brał udział w wydarzeniu poprzez organizację stoiska informacyjnego oraz przekazanie nagród, które osobiście wręczył Dyrektor Krzysztof Polak gratulując laureatom umiejętności oraz wkładu w popularyzację tradycji kulinarnych województwa opolskiego.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł