Amerykanie mają nowy sposób na pasteryzację jaj

Amerykanie mają nowy sposób na pasteryzację jaj

W Stanach Zjednoczonych pracują nad nową metodą pasteryzacji jaj przeznaczonych do konsumpcji, tak zwaną  „pasteryzacją mikrofalową”. Firma Microsystems First Inc. opracowała innowacyjną technologię zastosowania  mikrofal do pasteryzacji jaj w skorupkach. Aparat  Microsystems First kieruje mikrofale na skorupę jaja za  pomocą aplikatora falowodu, a zastosowane rozwiązania techniczne zapewniają równomierność ogrzewania  mikrofalowego.

System pasteryzacji gwarantuje zabicie drobnoustrojów, jednocześnie chroniąc przed denaturacją białek i pogorszeniem cech jakościowych jaj świeżych. Nowa technologia może zostać  zainstalowane na linii sortowania i pakowania jaj. W opinii Amerykanów, rynek pasteryzowanych jaj w skorupkach jest stosunkowo niewielki, ale z  punktu widzenia rosnących potrzeb  zgłaszanych przez  konsumentów, popyt na jaja pasteryzowane może wzrosnąć. Mimo, że programy kontroli salmonelli wdrażane na fermach  chronią konsumentów jaj, to  ich  oczekiwania, co do gwarancji bezpieczeństwa żywności  są jeszcze  większe.

Pasteryzacja wydaje  się  być  obiecująca także z  uwagi na popyt w Azji. Konsumenci z tych rejonów  świata, nie tylko boją się salmonelli, ale chorób zakaźnych drobiu (grypa ptaków).

Źródło: kipdip

Udostępnij artykuł