12 tradycyjnych potraw na Wielkanoc z Małopolski

12 tradycyjnych potraw na Wielkanoc z Małopolski

Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie rozstrzygnął konkurs „MałoPolska smakuje na Wielkanoc” i wyłonił laureatów. Do konkursu swoje potrawy zgłosiło 40 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa małopolskiego.

Celem konkursu było ukazanie bogactwa oraz różnorodności regionalnych tradycji kulinarnych związanych ze świętami Wielkiejnocy oraz promocja lokalnych i tradycyjnych przepisów kulinarnych.

Komisja Konkursowa nie miała łatwego zadania, ponieważ zgłoszenia były na bardzo wysokim poziomie i po długich naradach wybrała następujące propozycje wykonane przez poszczególne Koła (lista w kolejności alfabetycznej nazw potraw):

Babeczki do święconki – Koło Gospodyń Wiejskich Kaliś

Bundzulka – Koło Gospodyń Wiejskich  w Małem Cichem

Klops w welonie – Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy

Lukrem malowana baba z Głębokiej – Koło Gospodyń Wiejskich w Głębokiej

Pasta jajeczna z chrzanem – Koło Gospodyń Wiejskich „Jaroszowianki” w Jaroszowicach

Pieczeń barania „Na dziko” – Koło Gospodyń Wiejskich w Sowlinach

Polewka w wersji świątecznej nazywana czasem Święconką – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu

Trzęsionka – Koło Gospodyń Wiejskich Zielony Las Stowarzyszenie KGW Lipowe

Uszewska święconka – Koło Gospodyń Wiejskich „Uszwianki” w Uszwi

Zalewajka Wielkanocna z jajkiem – Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy

Żurek na święconym, chrzanem podprawiony – Koło Gospodyń Wiejskich Wielmożanki

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł