Smak miejsc – czyli kulinaria w turystyce

Smak miejsc – czyli kulinaria w turystyce

22 listopada br. w Baszni Dolnej odbyło się V Transgraniczne Forum Turystyki pt. „Smak Miejsc, czyli kulinaria w Turystyce”.

Wydarzenie zorganizowane przez Marszałka Województwa Podkarpackiego odbyło się w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej. Najważniejszym osiągnięciem Forum było podpisanie listu intencyjnego pomiędzy Województwem Podkarpackim i Województwem Lubelskim dotyczącego współpracy subregionu ROZTOCZE, jako jednej marki turystycznej.

Uczestnicy Forum mieli okazje wysłuchać wartościowych prelekcji przygotowanych przez znawców tematyki turystyki kulinarnej i wziąć udział w dyskusji dotyczącej pożądanych kierunków rozwoju lokalnego rynku gastronomicznego opartego o produkty najwyższej jakości. Poruszono także kwestię turystki gastronomicznej rozumianej, jako „gra zespołowa”, w której wygrywa duża grupa współpracujących podmiotów, a przegrywają jednostki.

Wśród zaproszonych prelegentów był Hubert Gonera, który przedstawił prezentację na temat „Roli produktu regionalnego i dobrego smaku w wyborze destynacji turystycznej”, przybliżył  również  markę „Polska smakuje”. Łukasz Łuczaj zgłębił temat wyjątkowej „Dzikiej kuchni” czyli gastronomii opartej o rośliny dziko rosnące. Wystąpili również  Bartosz Wilczyński znawca tematu „Enoturystyki” i Ewelina Nycz, która w swojej wypowiedzi podkreśliła znaczenie Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”. Zaś Jarosław Uściński przygotował i przeprowadził „Gotowanie na żywo” – prezentując dania kuchni kresowej.

W Konferencji uczestniczyli także lokalni producenci wyrobów wysokiej jakości, „Polska smakuje”, którzy przygotowali cieszący się dużym zainteresowaniem  poczęstunek.

W V Transgraniczne Forum Turystyki pt. „Smak Miejsc, czyli kulinaria w Turystyce” aktywnie włączyli się także przedstawiciele Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł