Festiwal Dyniowych Smaków

Festiwal Dyniowych Smaków

3 października br. odbyła się kolejna, VIII już edycja, „Festiwalu Dyniowych Smaków, Nowej Drogi dla Smakoszy”, gospodarzem gościnnie został Gminny Ośrodek Kultury w Tłuchowie.

Podczas wydarzenia zaproszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” i Wójta Gminy Tłuchowo panie przygotowały około 50 potraw, w których składnikiem obowiązkowym była oczywiście dynia.

Nagrody, których fundatorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowany przez zastępcę dyrektora Oddziału Terenowego z Bydgoszczy Pana Witolda Dzierżaka  przyznano w pięciu kategoriach. Pierwsze miejsca według kategorii  zajęły:

  1. Kategoria: zupa i przekąski – KGW Brudzeń za zupę-krem z dyni
  2. Kategoria: dania mięsne – KGW Tłuchowo „Jagna” za pierogi dyniowe z gęsiną
  3. Kategoria: surówki, marynaty ,przetwory – KGW Tłuchówek za sałatkę z dynią marynowaną
  4. Kategoria: ciasta, desery, pieczywo – KGW Suminek „Poziomka” za sernik z dyni
  5. Kategoria: napoje i nalewki – KGW Trutowo za kompot z dyni

Oprócz degustacji dań konkursowych i uznania dla  kulinarnych talentów uczestniczek, można było podziwiać dynie biorące udział w konkursie na największą dynię.

Dużym zainteresowaniem cieszył się quiz z nagrodami na temat zalet i możliwości wykorzystania dyni. 

Oprawę artystyczną festiwalu zapewniły panie z Gminnego Ośrodka Kultury z Tłuchowa.

Źródło: KOWR

Udostępnij artykuł